Comunicate de presă

ENGIE și EFdeN lansează primul prototip de oraș sustenabil al viitorului, EFdeN Sustainable City

EFdeN a lansat astăzi primul prototip de oraș sustenabil din România, EFdeN Sustainable City, în campusul de 4.000 mp al Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din bd. Pache Protopopescu nr. 66, din București. Proiectul este realizat cu sprijinul ENGIE Romania, partener și susținător de durată al echipei EFdeN, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Peste 50% dintre români locuiesc în cele 320 de municipii și orașe din România care, dincolo de provocările actuale, au potențialul de a deveni orașe sustenabile. La nivel global, în următorii 30 de ani, populația urbană va crește cu peste 2,5 miliarde de locuitori, tendință care se prefigurează deja și în țara noastră.

EFdeN prezintă un proiect pilot care are scopul de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața oamenilor mai bună și de a încuraja un comportament mai responsabil față de mediu. În următorul an, peste 40 de puncte de interes vor fi proiectate și executate în cele 8 zone tematice ale EFdeN Sustainable City:

1. Case Sustenabile: include cele două case solare, premiate național și internațional, care au reprezentat România la edițiile din 2014 și 2018 ale prestigioasei competiții mondiale Solar Decathlon;
2. Energie: un spațiu interactiv ce promovează atât consumul eficient de energie, cât și producția de energie curată, plecând de la panouri solare, fotovoltaice și până la pompe geotermale și stocare gravitațională.
3. Educație: un spațiu de studiu și de experimente și ateliere de știință, tehnologie, inginerie și matematică;
4. Mobilitate: include o stație multifuncțională pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcat mașini electrice, o stație smart-bus.
5. Agricultură Urbană: include o producție locală de legume în seră interioară și seră hidroponică exterioară;
6. Sănătate: zone de șah, basket, tenis, badminton, dar și de yoga;
7. Resurse: spații informative și interactive de reducere, reutilizare și reciclare.
8. Artă: un spațiu expozițional, instalații senzoriale, sustainable fashion și o scenă pentru piese de teatru.

Astăzi, cei interesați se pot înscrie să viziteze pe www.efden.org/oras cele peste 10 puncte de interes deja existente, realizate de echipa EFdeN: Casele EFdeN 4C și Signature, Copaci Fotovoltaici, Stații Încărcat Mașini Electrice, Stație Biciclete și Trotinete, Eoliene Urbane, Zone Studiu, Sistem Hidroponic Agricultură Urbană și Zone în care se poate juca șah, basket sau tenis de masă.

Restul punctelor de interes vor fi subiectului unui amplu proces de co-creare adresat doritorilor care vor să contribuie cu idei despre cum vă arăta orașul viitorului.. Echipele, formate din 2-5 membri, trebuie să își aleagă un punct de interes și să se înscrie până pe 22 iunie,urmând să beneficieze de sprijin și mentorat atât din partea echipei EFdeN, cât și de la specialiști din mediul academic, privat și public. Fiecare punct de interes va avea un buget de implementare de maximum 10.000 Euro, iar echipele ale căror proiecte vor fi alese pentru implementare vor câștiga și un premiu în valoare de 500 Euro. Detalii despre concurs pe www.efden.org

„Ne bucurăm să susținem primul prototip de oraș sustenabil din România, ce regrupează soluții sustenabile de locuire, de producere a energiei și de mobilitate. Ne propunem, în acest fel, să facem cunoscute publicului larg, decidenților și comunităților tehnologiile și soluțiile pe care partenerii de la EFdeN le dezvoltă astfel încât, împreună, să începem să construim orașul viitorului.” Eric Stab, Președinte Director General al ENGIE Romania.

„Este esențial să ne asigurăm că orașele viitorului sunt sustenabile, în contextul urbanizării accelerate. Este nevoie de soluții inovatoare pentru provocările din mediul urban, iar acest micro-oraș al sustenabilității permite cercetarea, testarea și promovarea unor idei noi. Urăm succes EFdeN în a dezvolta toate elementele propuse pentru Sustainable City cât mai repede.’’ a declarat Alexandra Bocșe, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială.

”UNESCO include între inițiativele sale majore dezvoltarea conceptului de oraș sustenabil și propune pentru implementare soluții multidisciplinare, bazându-se pe experiența sa normativă și operațională de lungă durată în domeniile educației, științelor, culturii, comunicării și informării. Comisia Națională a României pentru UNESCO susține pe plan național abordarea transversală a Organizației față de orașele sustenabile ale viitorului și este onorată să ofere patronaj inițiativei EFdeN Sustainable City, care reprezintă un exemplu de colaborare a societății civile, mediului privat și sectorului public.”, a declarat Madlen Șerban, Secretar – General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

„La 9 ani de la fondarea EFdeN, a venit momentul să trecem la următoarea etapă, acea de a co-crea orașele viitorului din România împreună cu studenți, universități, societatea civilă și cetățeni, cu sprijinul partenerilor din mediul privat și public. Împreună avem puterea de a crea orașele în care ne dorim să locuim, muncim și studiem sănătoși, prosperi și fericiți. EFdeN Sustainable City este un laborator urban multi-funcțional, fiind spațiu pentru comunitate, festival de mediu și tehnologie, muzeu interactiv de știință. Acesta este doar începutul.’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, Cofondator EFdeN și Manager General.

’’Orașul viitorului poate fi modelat în mare măsură și de accesul la date deschise, colectate prin senzorii instalați în orașe, și care pot furniza soluții la diferite niveluri: autoritățile să poată formula politici publice bazate pe date, cetățenii să poată accesa rapid soluții noi gândite pentru nevoile lor, startup-urile să poată dezvolta soluții inovatoare, companiile mari să-și poată regândi constant livrarea de servicii pentru clienți și cetățeni în general.’’ a declarat Oana Craioveanu, Consilier Inovație, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

’’Ministerul Energie este alături de EFdeN, prin proiectul EFdeN Sustainable City, cât și prin susținerea organizării competiției Solar Decathlon  Mă bucur să văd astăzi o evoluție față de 2018, când am vizita ultima dată casa EFdeN, este evident ca viitorul pentru orice tip de comunitate este dezvoltarea sustenabilă și creșterea economica, devenind critică decuplarea creșterii. Noi, factorii de decizie, avem obligația de a lua în calcul sustenabilitatea, iar producerea din surse regenerabile în sistem descentralizat cu instalarea de capacități de stocare devine un lucru prioritar. Tranziția sistemului energetic a început deja.’’ a declarat George Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei.

’’Ceea ce fac acești tineri, ca orice inovație, presupune un grad de risc și o acceptare mai dificilă din partea clienților. Aici intervine rolul statului, pentru a finanța și compensa acest risc perceput în piața de astfel de inovații, pentru a face transferul tehnologic către cetățeni. AFM vine în sprijinul cetățenilor printr-o serie de programe, printre care Casa Verde și Casa Verde Plus, Rabla și Rabla Plus, Infrastructură de alimentare verde și programe de finanțare pentru prosumatori, ’’ a declarat Paul Șerbănescu, Șef Serviciu Strategii Autoritatea Fondului pentru Mediu.

’’Pentru a crește prosperitatea oamenilor este nevoie nu doar de afaceri noi, pe care le încurajăm, ci este nevoie și de o viziune coerentă asupra orașelor. Aceasta viziune poate să vină de la administrație, dar cu siguranță ea poate fi ghidată de proiecte de acest fel. Noi, ca administrație locală, suntem deschiși să colaborăm nu doar cu EFdeN, ci și cu alte organizații similare pentru a face viața cetățenilor sectorului 2 și a bucureștenilor mai bună. ’’ a declarat Radu Nicolae Mihaiu, Primar Sector 2, București.

’’OAR București este alături de EFdeN în încercarea de a promova un oraș sustenabil și incluziv, cu o locuire nu numai eficientă energetic, ci și de o foarte bună calitate arhitecturală și urbanistică. Apreciem în mod deosebit eforturile colegilor implicați în acest proiect, cu atât mai mult cu cât ele sunt perfect convergente cu activitățile noastre de pregătire profesională continuă.’’ a declarat Cătălin Berescu, Vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România București.

EFdeN este unul dintre cele mai importante ONG-uri din România din zona sustenabilității în mediul construit, câștigând peste 40 de premii naționale și internaționale pentru proiectare și construirea a 2 dintre cele mai sustenabile case din lume cu care a concurat la cea mai importantă competiție mondială Solar Decathlon în 2014, la Versailles și 2018, în Dubai.

Grupul ENGIE este o referință globală în domeniul energiei și al serviciilor cu emisii reduse de carbon. Alături de cei 4.000 de angajați din România, de clienți, parteneri și părți interesate, ne angajăm să accelerăm tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de carbon, printr-un consum redus de energie și soluții prietenoase cu mediul. Inspirați de ambiția noastră, îmbinăm performanța economică cu producerea unui impact pozitiv asupra oamenilor și planetei, bazându-ne pe activitățile noastre cheie – gaze naturale, energie electrică, servicii tehnice – pentru a oferi soluții competitive clienților noștri.

Comisia Națională a României pentru UNESCO. UNESCO este singura agenție ONU care are o rețea globală de organisme naționale de cooperare. Comisiile Naționale fac parte din arhitectura constituțională globală a Organizației. Înființate de Guvernele Statelor Membre în conformitate cu articolul VII din Constituția UNESCO și funcționează permanent, în scopul asocierii organelor guvernamentale și neguvernamentale din educație, științe, cultură, comunicare și informare cu activitatea Organizației. În prezent există 199 de Comisii Naționale pentru UNESCO în întreaga lume, Comisia Națională a României pentru UNESCO aniversând anul acesta al 65-lea an de existență.

keyboard_arrow_up