Sfaturi pentru reducerea consumului de energie
Prin acţiuni simple de reducere a consumului de energie, companiile pot realiza economii semnificative de costuri, contribuind totodată la reducerea amprentei de carbon.
Acest demers este acum mai important decât oricând în contextul creșterii fără precedent a costurilor de achiziție a energiei atât pe piața locală, cât și pe cea europeană, dar și a situaţiei actuale de urgenţă climatică și de mediu. Consumul cel mai mare de energie în sectorul business provine din încălzire și răcire, dar și din iluminat.
Una dintre cele mai bune modalități de reducere a consumului de energie poate fi rezumată la principiul "consumă mai puțin, consumă mai bine". Ȋţi prezentăm, mai jos, câteva modalităţi de reducere a consumului de energie, care pot ajuta compania ta să atingă un nivel eficient de consum energetic fără a compromite sănătatea și siguranța sau nivelul de confort al angajatilor.
Asigură utilizarea încălzirii numai în zonele în care este necesară
- Ia în considerare încălzirea clădirii diferenţiată pe zone pentru a permite reglarea temperaturii în funcţie de fiecare spaţiu în parte. Zone precum spaţiile de depozitare și coridoarele sau zonele în care există un nivel ridicat de activitate fizică necesită mai puțină căldură.
- Sistemele de control inteligente oferă metode rentabile pentru a regla temperatura în clădiri, în funcție de nivelurile de ocupare și utilizare.
Izolează și ventilează corect clădirile de birouri
- O clădire bine izolată va necesita mai puțină energie pentru încălzire/răcire. Prevenirea pierderilor de căldură prin îmbunătățirea izolației și reducerea infiltraţiilor, dublată de controlul ventilaţiei (de preferat cu recuperare de căldură), pot reduce semnificativ costurile cu energia.
- Ai grijă de izolarea la nivelul acoperișului și planșeului peste subsolul neîncălzit/al plăcii pe sol. Acestea reprezintă acţiuni esențiale care ajută la menținerea căldurii în timpul iernii și a unei temperaturi mai scăzute în timpul verii. Vara, pe timpul nopţii, poţi utiliza ventilarea (mecanică sau naturală) pentru a reduce consumul de energie pentru răcire (free-cooling), având grijă la protecţiile antiefracţie în cazul păstrării geamurilor deschise.
Instalează sisteme inteligente pentru încălzire, ventilaţie și aer condiţionat
- Sistemele de încălzire, ventilaţie și aer condiţionat pot fi dotate cu senzori inteligenţi care se conectează cu sistemul de automatizare al clădirii și pot fi programate pentru a reduce consumul de energie, menţinând în același timp un mediu de lucru confortabil. Atunci când clădirile sunt goale, astfel de sisteme de monitorizare și control pot reduce consumul de energie pentru instalaţiile HVAC (Heating, ventilation, and air conditioning) și pot lua în considerare rutina zilnică de la locul de muncă pentru a stabili nivelul optim de temperatură. Sistemele HAVC pot fi reglate și utilizând senzori de CO2 și umiditate, astfel fiind posibilă reducerea semnificativă a consumului de energie cu încălzirea/răcirea a aerului proaspăt (în special pentru sistemele fără recupare a căldurii din aerul evacuat).
Instalează panouri solare
- Panourile solare, atât termice, cât și fotovoltaice, sunt o strategie inteligentă pe termen lung pentru a economisi costurile cu energia și pentru a te asigura că energia utilizată în afacerea ta este curată și regenerabilă.
- Panourile solare pot avea un cost iniţial mare, dar vei recupera investiţia în cursul următorilor ani. Odată instalate, există puține probleme de întreținere și vor contribui la reducerea costurilor cu energia.
Controlează temperatura
- Termostatele trebuie setate în general la 19-20°C pentru încălzire, totuși ia în considerare activitățile care au loc în fiecare spaţiu. Într-un depozit în care oamenii sunt activi, temperatura nu va trebui să fie la fel de mare ca în birouri. Pentru a reduce consumul de energie , setează termostatul cu 1°C mai puțin. Plasează termostatele în locurile corecte - ferite de curenți și lumina directă a soarelui și la distanţă faţă de orice sursă de încălzire. Programează temperatura cu termostatul inteligent, astfel încât, atunci când clădirea este neocupată (de exemplu, în weekend), să poţi regla temperatura în consecință. Păstrează totuși zonele neutilizate la o temperatură de gardă, pentru a evita degradarea elementelor de anvelopă ale clădirii și pentru a reveni ușor și confortabil în regimul de utilizare.
Instalează termostate inteligente
- Termostatele inteligente sunt recomandate pentru toate companiile. Datorită aplicațiilor inovatoare, a senzorilor de mișcare și caracteristicilor de monitorizare a utilizării, un termostat inteligent te poate ajuta să reglezi temperatura cu efort minim și fără erori. Unele termostate sunt programabile și pot regla automat setările de temperatură în funcție de ora din zi și de ziua din săptămână.
Montează jaluzele
- În funcție de zona și orientarea clădirii, ia în considerare protejarea ferestrelor cu jaluzele, de preferat la partea exterioară. Acest lucru împiedică lumina directă a soarelui să intre și să încălzească clădirea. Acestea pot fi deosebit de utile în cazul ferestrelor orientate spre sud și vest.
Evită risipa de energie
- Nu lăsa ferestrele și ușile deschise în timp ce spaţiile sunt încălzite/răcite. Ferestrele sunt adesea deschise deoarece birourile sunt supraîncălzite. Acest lucru indică faptul că sistemul de încălzire este ineficient reglat/dimensionat. În loc să deschizi geamurile, setează termostatul la o valoare mai scazută pentru a ajunge la o temperatură confortabilă. Dacă nu ai un sistem de ventilare mecanică, setează un program de deschidere a geamurilor (de ex. 10 minute la fiecare oră), când sursa de încălzire/răcire poate fi oprită local/centralizat pentru a evita pierderile de căldura suplimentare.
Investește în sisteme de cogenerare
- Pentru companiile mari, sistemele locale de cogenerare a energiei – cunoscute și sub denumirea de sisteme combinate de căldură și energie electrică (CHP) – recuperează căldura reziduală de la generatoarele de energie electrică și o transformă în energie termică utilizabilă pentru încălzire, preparare apă caldă de consum sau chiar răcire (prin utilizarea chillerelor cu absorbţie).
Ȋnlocuiește centrala termică, dacă este veche
- Înlocuirea centralelor vechi, cu randament scăzut și consum crescut, cu unele noi, în condensare, cu eficiență energetică ridicată, este una este dintre cele mai accesibile soluții pentru reducerea consumului. O centrală în condensare oferă o reducere a consumului de gaze naturale cu până la 20%, datorită eficienței crescute față de centralele convenționale.
Configurează durata de deschidere/închidere a ușilor automate
- Dacă sediul companiei tale este dotat cu uși automate, reglează durata pentru închidere, astfel încât să nu rămână deschise prea mult timp, fapt care ar permite ca aerul rece sau cald să iasă din interiorul clădirii.
Instalează sisteme centralizate de monitorizare energetică
- Aceste sisteme îţi oferă posibilitatea monitorizării şi managementului consumurilor energetice, putând conduce la identificarea unor metode potenţiale de reducere a costurilor. Atunci când știi unde, când și mai ales cum este utilizată energia în cadrul companiei tale, identifici mai ușor risipa de energie, respectiv modalităţile de a economisi, ceea ce contribuie la reducerea costurilor.
Instalează sisteme inteligente de iluminat
- Folosind senzori de mișcare, poţi optimiza durata de utilizare a iluminatului artificial. Când nu este nimeni la birou, la fabrică sau la bucătărie, aceste sisteme pot reduce drastic consumul de energie electrică. De asemenea, utilizând sisteme de reglare a intensităţii luminoase a surselor de iluminat, se poate reduce suplimentar consumul de energie electrică în funcţie de nivelul luminii naturale de care beneficiază camera. De exemplu, dacă biroul tău beneficiază de lumina directă a soarelui, utilizarea iluminatului în timpul orelor de prânz este ineficientă. În plus, prin înlocuirea becurilor incandescente cu becuri de tip LED, poţi reduce atât costurile cu energia, cât și amprenta de carbon a companiei tale.
Închide echipamentele pe care nu le utilizezi
- Asigură-te că închizi toate echipamentele atunci când nu sunt utilizate, de exemplu, toate computerele, imprimantele, scanerele, copiatoarele, luminile, aparatele de aer condiționat. Acestea continuă să utilizeze energie chiar dacă nu sunt active. Ȋnchiderea acestora după orele de program va reduce consumul de energie.
Folosește imprimanta numai la nevoie
- Imprimă documente numai atunci când este absolută nevoie. Astfel, nu numai că economisești costurile cu hârtia și energia, dar contribui și la reducerea amprentei de carbon. Un sistem cloud îţi poate eficientiza operațiunile, poate oferi angajaților autorizați acces la documentele potrivite și te poate ajuta să reduci costurile cu energia.