Transmite indexul! Plătește mereu cât consumi.

De ce este importantă transmiterea indexului?

Indexul autocitit este indexul trimis de tine în intervalul de transmitere afișat pe factură. Cu ajutorul acestuia este calculat consumul efectiv înregistrat de contor ca diferență între indexul nou și indexul precedent. Acest consum se va regăsi în următoarea ta factură; aceasta va fi emisă folosindu-se cantitatea de energie pe care tu ai consumat-o. Astfel, plătești mereu cât consumi.

Cum transmiți indexul autocitit?

Folosești contul online

Dacă nu ai încă un cont online, poți crea unul aici. Accesează secțiunea Index, iar apoi alege dacă vrei să transmiți indexul pentru gaze naturale sau energie electrică.

Folosești contul online
Instalezi
aplicația mobilă

Instalezi aplicația mobilă

Instalează aplicația disponibilă în Google Play și App Store, iar apoi conectează-te cu datele de autentificare ale contului online.

În perioada de transmitere, utilizând aplicația poți comunica simplu și ușor indexul pentru gaze naturale sau energie electrică.

La numărul de telefon de pe factură

Pe factura ta vei găsi:

  • telefonul dedicat pentru transmiterea autocitirii;
  • codul de autocitire pe care va trebui să îl introduci împreună cu indexul;
  • în cazul în care pe factură ai mai multe locuri de consum, vei găsi detaliile în dreptul fiecărui loc de consum.
La numărul de telefon de pe factură
Care sunt beneficiile transmiterii indexului autocitit?

Care sunt beneficiile transmiterii indexului autocitit?

  1. Plătești mereu doar atât cât consumi, eviți să plătești în plus.
  2. Știi exact care e valoarea consumului tău pe fiecare lună facturată.
  3. Ințelegi mai bine consumul și îl poți eficientiza reducând valoarea facturii.
  4. Ai o bază corectă pentru a lua decizii legate de îmbunătățirea eficienței energetice a apartamentului sau casei tale.

Modalitățile de transmitere a indexului pot varia în funcție de tipul energiei furnizate și de distribuitorul din zona ta. Pentru a vedea ce modalități de transmitere ai la dispoziție, verifică informațiile de pe fața facturii.

Cum citești indexul de gaze naturale și energie electrică?

local_fire_department

Gaze naturale

De pe contorul de gaze naturale se vor citi și transmite doar cifrele poziționate înaintea virgulei. Astfel, cifrele aflate in chenarul roșu nu vor fi transmise.

Vezi imagine contor real

Cum citesti indexul de gaze naturale?
lightbulb

Energie electrică

În cazul unui contor electronic: pe ecran vor fi afișate mai multe valori. Se vor lua în considerare numai cele aferente ecranului notat cu codul 1.8.0 (colțul din stânga sus al ecranului), ce reprezintă consumul de energie activă.

În cazul unui contor mecanic: similar cu contorul de gaze naturale, se vor vor citi și transmite doar cifrele poziționate înaintea virgulei. Astfel, cifrele din chenarul roșu nu vor fi transmise.

Vezi imagine contor electronic

Vezi imagine contor mecanic

Cum citesti indexul de energie electrica?

Transmite indexul online

Transmite indexul în fiecare lună, iar factura ta va fi emisă mereu luând în calcul consumul efectiv.

Ce se întâmplă dacă nu transmiți indexul autocitit?

În cazul în care alegi să nu transmiți lunar indexul autocitit, valoarea facturii va fi calculată luând în considerare fie un index citit de către operatorul de distribuție, fie un index estimat, pe baza convenției de consum.

drive_file_rename_outline

Index citit de operatorul de distribuție = factură de regularizare a consumului

Periodic, distribuitorul tău citește indexul și îl transmite către noi, furnizorul tău. Pe baza datelor primite de la operatorul de distribuție este emisă factura de regularizare.

dangerous

Fără index citit sau autocitit = factură cu un consum estimat

În lunile în care nu este transmis un index autocitit sau citit, factura este emisă în baza consumului estimat din convenția de consum stabilită împreună cu tine. Dacă aceasta conține consumuri estimate care nu sunt apropiate de consumul tău real, ne poți transmite noile valori pentru a le actualiza. Poți oricând să actualizezi convenția de consum. Descarcă de aici documentul pentru gaze naturale sau energie electrică pe care te rugăm să-l completezi și să-l trimiți prin formularul de contact online.

Bine de știut!

  • Contoarele de gaze naturale înregistrează consumul în m3, însă facturarea se realizează în kWh (unități de energie), conform legislației în vigoare (publicată în Monitorul Oficial nr. 489 la 1 Iulie 2008).
Cum se calculeaza energia gazelor naturale
  • Puterea calorifică superioară a gazelor naturale (PCS) reprezintă energia totală, respectiv cantitatea de căldură, degajată prin arderea completă, în aer, a unui metru cub de gaze naturale și este exprimată în kWh/m3. PCS-ul poate varia lunar în funcție de compoziția chimică a gazelor naturale.
  • Poți găsi PCS-ul în factura de energie și pe site-ul distribuitorului din zona ta.

Exemplu: Pentru un consum de 100 m3 cu un PCS de 10,780000 calculul va fi următorul:10,78000 (valorea PCS) x 100 = 1.078 kWh

Întrebări frecvente

  • Când se transmite indexul?

    Perioada de transmitere a indexului autocitit este aceeași în fiecare lună și este menționată pe factură.

  • Ce poți face dacă ai transmis indexul greșit?
    În cazul în care ai înregistrat un index autocitit eronat ne poți transmite indexul corect prin oricare dintre următoarele modalități: Noi vom prelua noile date și vom emite o factură nouă.
keyboard_arrow_up