Comunicate de presă

Institutul Clinic Fundeni, Asociaţia Dăruieşte Viaţa şi GDF SUEZ Energy România demarează programul ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’

Programul ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ vizează crearea unui centru regional de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge la copii şi adulţi în cadrul Institutului Clinic Fundeni. Programul are durata de un an şi implică o contribuţie financiară de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy România.

,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ are drept obiectiv îmbunătăţirea indicatorilor de supravieţuire în bolile hemato-oncologice la copii şi adulţi, respectiv creşterea ratei de supravieţuire de la 50% la 80%.

În cadrul proiectului va fi susţinut financiar Programul de Diagnostic şi Tratament al pacienţilor cu leucemii acute şi alte tipuri de cancer limfatic, respectiv dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achiziţionarea a două echipamente performante care vor ajuta la o mai bună diagnosticare şi monitorizare a cancerelor de sânge. Astfel, laboratoarele de Citogenetică şi de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu două echipamente moderne: un sistem de cariotipare automată şi un analizor automat de citometrie în flux.

În România, în lipsa unui registru naţional al bolnavilor de cancer, numărul copiilor (leucemie sau alte cancere limfatice) bolnavi de cancer de sânge este estimat la circa 5000, iar anual se înregistrează alte 500 de cazuri noi.

,,Demararea acestui proiect reprezintă una dintre realizările anului 2013 ale Institutului Clinic Fundeni. Investiţia este una extrem de importantă şi va contribui major în viitor la managementul afecţiunilor hemato-oncologice în cadrul institutului, totul în beneficiul pacienţilor care se confruntă cu astfel de probleme. Anunţul demarării proiectului ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ face parte din manifestările organizate în cadrul Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2013 şi stă sub mesajul acestora – „Iubeşte viaţa”, cuvinte care ne definesc şi în care credem. Iubind viaţa, dăruieşti viaţă!”, a declarat doctor Carmen Orban, Manager al Institutului Clinic Fundeni.

,,Acest proiect ajută Institutul Clinic Fundeni din mai multe puncte de vedere: pe de o parte va creşte numărul de analize realizate în laboratoare de Citogenetică şi Imunofenotipare ale Institutului nostru, analize efectuate pentru diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor cu boli hemato-oncologice. Dacă în prezent sunt efectuate în medie anual 700 număr de analize, în urma achiziţionării celor 2 echipamente vor putea fi realizate anual aproximativ 2500 analize, având în vedere existenţa unui personal cu înalta calificare  în cadrul institutului nostru. Pe de altă parte, aceste echipamente cresc determinarea cu acurateţe a bolii minime reziduale, ceea ce va permite aplicarea ţintită a protocoalelor de tratament modern cu modelarea dozelor de citostatice şi, în cazuri bine selectate, efectuarea transplantului medular”, a declarat conferenţiar doctor Daniel Coriu, Şef Clinică Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

„Am ales să susţinem proiectul „Energie pentru o şansă la viaţă” pentru că sănătatea este un element indispensabil al prosperităţii unei ţări şi o condiţie pentru o dezvoltare susţinută în viitor. Institutul Fundeni este astăzi o referinţă de profesionalism în domeniul medical, iar investiţia în aceste echipamente medicale va pune şi mai bine în valoare priceperea şi dedicarea echipei de specialişti, contribuind la îmbunătăţirea actului medical de care vor beneficia pacienţii.”, a declarat Eric Stab, Preşedinte Director General GDF SUEZ Energy România.

„La acest moment, lipsa facilităţilor pentru un diagnostic şi un tratament corect face ca şansa la viaţă a pacienţilor cu leucemie şi alte tipuri de cancer de sânge să scadă. La începutul anului 2013, am dat în folosinţă un compartiment nou de transplant pentru copiii, cu 6 camere sterile în cadrul Institutului Clinic Fundeni. La acestea s-au adăugat 4 camere sterile şi modernizarea compartimentului de transplant adulţi. Acest proiect, pe lângă altele realizate de noi, în valoare de peste 2 milioane de euro au fost posibile cu implicarea companiilor şi a oamenilor de bine din România. Implicarea GDF SUEZ Energy România înseamnă nu doar creşterea şansei la viaţă pentru pacienţii bolnavi de cancer ci şi speranţa noastră că vom ajunge din urmă statisticile pozitive internaţionale”, a declarat Carmen Uscatu, Preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

keyboard_arrow_up