Comunicate de presă

Lansarea programului Capital Filles în România

Programul Capital Filles în România va fi lansat în prezența domnului Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, a domnului François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, și a domnului Raoul Ros, președinte al Capital Filles în România, luni, 2 noiembrie 2015, printr-o conferință de presă care va avea loc la Reședința Franței în România (strada Biserica Amzei nr. 13-15, sectorul 1), cu începere de la ora 16.30.

La eveniment vor participa directorii primelor licee partener, responsabilii celor șase întreprinderi partenere -– Alcatel-Lucent, ATOS, Engie, L’Oréal, Orange – și ai instituțiilor asociate – CCIFER și Institutul Francez – care se mobilizează împreună în favoarea tinerelor din liceele din București și Timișoara. După ce a fost înființată în Franța în 2011 la inițiativă Orange, asociația Capital Filles a ales România ca a doua etapă europeană a proiectului.

Obiectivele asociației vizează introducerea tinerelor fete provenite din medii sociale modeste în lumea companiilor franceze prezente în România, prezentarea sectoarelor lor de activitate și a meseriilor lor de viitor, mai ales pe cele tehnice și industriale care merită să fie „feminizate”; convingerea aceste tinere să urmeze, după obținerea diplomei de bacalaureat, pregătiri profesionale care să le faciliteze accesul la meserii tehnice, și de a le acorda sprijin în alegerea orientării lor profesionale.

În colaborare strânsă cu responsabilii liceelor selecționate de către Inspectorii generali ai Ministerului Educației Naționale, Capital Filles în România a organizat în anul școlar 2014-2015 pentru directorii și profesorii primelor licee partenere din București și Timișoara vizite la sediile companiilor partenere și două Forumuri pentru fetele din clasele a X-a și a XI-a. Aceste forumuri au primit aproximativ 500 de liceene care au avut ocazia sa discute cu responsabilii societăților partenere despre meseriile de viitor din sectorul lor de activitate, mizele angajării de personal de ambele sexe, formările care trebuie privilegiate sau locul femeilor în companie.

Pentru anul școlar 2015-2016, în plus față de vizitele la sediile companiilor și de forumuri, în fiecare liceu asociat sunt organizate ateliere colective, susținute de colaboratoare voluntare din companiile partenere care își prezintă meseriile și parcursul profesional. Capital Filles în România propune de asemenea un sistem de tutorat individual, tip „nașă – fină”, pentru tinerele fete din clasa a XII-a care doresc acest lucru. In prezent, 115 „nașe” sunt deja angajate în proiect. Și alte companii, reprezentând alte sectoare de activitate, sunt invitate să se alăture Capital Filles în România pentru a oferi tinerelor liceene o viziune mai ampla a oportunităților profesionale care le sunt oferite datorită opțiunilor de formare adaptate și ambițioase.

Asociația Capital Filles a fost creată în Franța într-un parteneriat strâns cu Statul francez și reunește 11 mari companii. Stéphane Richard, Președinte director-general al Orange este și președinte al asociației, iar doamna Dominique Goutard este delegat general.

ENGIE Romania sustine programul ,,Capital Filles’’ atat financiar cât şi prin participarea angajatelor din cadrul companiei în calitate de mentori.

keyboard_arrow_up