Sfaturi pentru economisirea energiei

Energia este viitorul nostru, să o economisim!

Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumăm. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să reducem consumul pentru a ne gestiona cât mai bine valoarea facturilor la energie.

De ce este indicat să reduci consumul de energie? Pentru că eficiența energetică îți poate asigura confortul de acasă în timp ce face economii la factură. Alege să ai grijă de consumul tău de energie prin acțiuni care sunt la îndemână!

Îți prezentăm, mai jos, câteva sfaturi utile, simplu de aplicat la tine acasă, care te pot ajuta să reduci consumul de gaze naturale și energie electrică!

Sfaturi pentru economisirea gazelor naturale

1

Acordă atenție centralei și instalației termice

 • Poți înlocui centrala veche, clasică cu una noua, în condensație, iar consumul de energie va scădea cu până la 20%.
 • Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că țevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puțin și eviți risipa apei calde.
2

Setează temperatura optimă

 • Iarna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%.
 • Evită să oprești centrala termică. În acest mod, locuința se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.
 • Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Dacă perioada în care ești plecat depășește 2 zile, poți reduce temperatura la 8°C, urmând să revii la parametri inițiali la întoarcerea acasă.
3

Încălzește eficient locuința

 • Pentru a încălzi locuința eficient și a evita consumul inutil de energie, este recomandat să aerisești periodic caloriferele și să nu amplasezi mobilier în apropierea acestora.
 • În plus, este recomandat să asiguri mentenanța periodică a sistemului de încălzire. Astfel, locuința se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie.
4

Economisește în bucătărie

 • Pentru preparatele pe care le pregătești pe aragaz, este recomandat să utilizezi un capac. Căldura se va păstra în interiorul vasului, iar mâncarea se va găti mai repede, cu un consum de energie redus.

 • Atunci când gătești, evită, pe cât posbil, să deschizi ușa cuptorului, pentru că astfel se pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.

Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

1

Evită risipa de energie

 • Poți reduce consumul lunar cu până la 10% dacă scoți din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le folosești.
 • Optimizează consumul de energie electrică folosind modul de ecomisire al aparatelor electrice și evitând utilizarea modului stand-by.
2

Iluminează smart

 • Poți înlocui becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin.

 • Adaptează gradul de iluminare la nevoile tale și economisești energie. Atunci când nu poți beneficia de lumina naturală, optează pentru iluminarea camerei cu ajutorului unui variator electric. El te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.

 • Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere.
3

Răcește eficient locuința

 • Energia electrică utilizată de aparatul de aer condiționat poate reprezenta până la 25% din consumul total. Vara, setează aparatul de aer condiționat la aproximativ 25°C. Cu fiecare grad în plus, poți reduce consumul cu până la 6%.

 • Alege să nu lași pornit ventilatorul atunci când ieși din încăpere. Acesta doar ventilează aerul, oferind senzația de răcoare, însă nu va scădea temperatura ambiantă.
4

Redu consumul electrocasnicelor

 • Poți evita consumul inutil de energie electrică și apă, utilizând mașina de spălat doar atunci când este plină. În acest mod, o familie poate economisi până la 11.000 litri de apă pe an.

 • Pentru ca frigiderul tău să fie eficient energetic, evită să îl amplasezi lângă cuptor sau calorifer. Setează frigiderul la o temperatură între 1 – 4 °C, iar congelatorul la -18°C.

 • Atunci când schimbi electrocasnicele, optează pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasă energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%.
O locuință eficientă energetic îți asigură tot confortul de acasă, cu un consum mai mic de energie.

Izolarea termică a locuinței

Consumul de energie pentru a încălzi sau răci locuința poate fi redus semnificativ atunci când aceasta are o bună izolație termică, atât pe pereții exteriori, cât și pe acoperiș. Pe timp de iarnă, o locuință izolată termic poate consuma cu până la 50% mai puțină energie pentru încălzire.

Acordă atenție ferestrelor

Atunci când îți dorești să menții o temperatură optimă în locuință, este important să știi că ferestrele de dimensiuni medii, bine izolate, nu permit schimbul de temperatură exterior-interior. Astfel, consumul de energie pentru încălzire sau răcire este mai mic.

*Materialele și datele prezentate prin această campanie de senzibilizare a publicului larg cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru a reduce consumul de energie electrică și gaze naturale au caracter strict informativ. Consumul de energie electrică și de gaze naturale al unei locuințe este determinat de mai mulți factori. Economiile estimate a fi realizate ca urmare a implementării măsurilor de reducere a consumului sunt valabile în aceleași condiții de utilizare.

keyboard_arrow_up