Soluțiile noastre

Soluţii pentru decarbonarea afacerii tale

Direct asociată cu provocările reprezentate de schimbările climatice și de riscurile creșterii medii a temperaturii, decarbonarea presupune o revizuire completă a sistemului de producție și a modului în care consumăm energia. În timp ce multe companii și-au stabilit obiective pentru a atinge neutralitatea carbonului, doar putine sunt pe cale să își îndeplinească angajamentele  pentru că decarbonarea este un proces complex care include: consumul de energie electrică verde din surse regenerabile (solar, eolian, biogaz, hidroelectric, hidrogen verde etc.), reducerea consumului prin soluții de eficiență energetică (infrastructură și mobilitate), reducerea risipei de energie, transformarea proceselor pentru a le face ecologice.

De ce este atât de urgentă decarbonarea?

Experții IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) au indicat în ultimul lor raport că creșterea cu 1,5°C a temperaturii globale va avea loc până în 2030, cu zece ani mai devreme decât estimarea precedentă. Aceasta este limita peste care multe ecosisteme și organisme nu se vor putea adapta. Astfel, guvernele și-au stabilit obiective pentru a stabiliza această creștere a temperaturii prin reducerea emisiilor globale de CO2 cu 40% până în 2030 și atingerea neutralității carbonului până în 2050.

Totusi, angajamentele globale actuale sunt insuficiente, iar obiectivul de menținere a încălzirii globale sub 2 °C până în anul 2100 ar putea să nu fie atins. Pentru a menține încălzirea globală la niveluri acceptabile, singura soluție este decarbonarea completă a sistemelor noastre energetice.

Care sunt principalele soluții de decarbonare disponibile?

Una dintre cele mai bune modalități pentru decarbonare poate fi rezumată la principiul „consumă mai puțin, consumă mai bine”. Cum?

  • Prin urmărirea eficienței energetice: la încălzirea și răcirea clădirilor, la exploatarea platformelor industriale, la alimentarea mașinilor etc.
  • Prin utilizarea surselor de energie regenerabile: soluții descentralizate de producere a energiei electrice, încorporarea soluţiilor verzi în modelul de business
  • Prin protejarea rezervoarelor de carbon: ecosisteme naturale (sol, păduri etc.) care captează carbonul și prin dezvoltarea de tehnologii de captare și stocare a CO2.

Ce măsuri trebuie luate în sectoarele cheie pentru a reduce emisiile de carbon?

Situația de urgență climatică impune accelerarea tranziției către emisii de carbon zero. Având în vedere că producția și utilizarea energiei reprezintă aproximativ trei sferturi din emisiile globale de gaze cu efect de seră, acestea devin cele mai importante elemente ale unei strategii de emisii nete zero. Această strategie este necesară în toate sectoarele majore consumatoare de energie – clădiri, transport și industrie – precum și în sistemul energetic.

Sectorul energetic

Acțiunile din sectorul energetic au o prioritate ridicată, deoarece permit direct decarbonarea cu succes a tuturor celorlalte sectoare care pot trece de la combustibili fosili la energie electrică verde. Pentru această tranziție, este necesară o dezvoltare rapidă a tehnologiilor fără emisii de CO2. Dintre toate opțiunile, sursele regenerabile sunt cele mai viabile.

Transport

Pentru transport, combustibilii cu emisii reduse de carbon (energie electrică verde, hidrogen sau biomasă) trebuie să intre rapid în mixul energetic. Sistemul global de transport se bazează în principal pe combustibili pe bază de carbon, cum ar fi motorina și petrolul, însă vehiculele electrice contribuie masiv la reducerea emisiilor de carbon. Pentru atingerea țintelor de emisii stabilite prin Pactul ecologic european, strategia de mobilitate prevede că până în 2030, pe drumurile europene vor circula aproximativ 33 de milioane de autoturisme cu zero emisii carbon.

Industrie

Industria este un mare emițător de dioxid de carbon, având nevoie de soluții specifice de decarbonare bazate pe alternative sustenabile disponibile în fiecare subsector. Pentru decarbonarea industriei este nevoie de aplicarea mai multor opțiuni simultan. Acestea includ eficiența energetică a proceselor industriale, managementul cererii de energie, combustibili fără carbon, captarea, utilizarea și stocarea carbonului.

Clădiri

Dat fiind faptul că la nivel european clădirile reprezintă principalul consumator de energie și având în vedere durata lungă de viață a acestora, toate clădirile noi trebuie să îndeplinească anumite standarde termice și să fie echipate cu tehnologii de încălzire și răcire cu zero emisii, cum ar fi pompele de căldură sau încălzitoare solare de apă termică. Pentru clădirile existente, reabilitarea termică și tranziția la tehnologiile de încălzire și răcire zero carbon sunt esentiale pentru decarbonare.

ENGIE oferă clienţilor săi modalităţi sustenabile de abordare a provocărilor climatice și de mediu, dezvoltând soluţii complete pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică și a contribui la reducerea amprentei de carbon.

Descoperă soluţiile noastre în pagina Eficienţă energetică sau contactează-ne aici pentru oferte personalizate.

keyboard_arrow_up