Comunicate de presă

ENGIE a susținut lansarea Ghidului Prosumatorului, o inițiativă energiaTa

Ghidul Prosumatorului, o inițiativă energiaTa realizată cu sprijinul ENGIE Romania, este acum disponibil online, punând la dispoziția tuturor celor interesați informații utile despre cum poți deveni prosumator (producător și consumator de energie) pe site-urile energiaTa și engie.ro.

De la 1 ianuarie 2019, românii pot produce și injecta în rețea energia produsă de  soare și captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice. Acesta transformă energia produsă de soare în energie electrică necesară acoperirii consumului propriu, iar excedentul de energie produs poate fi vândut unuia dintre furnizorii de energie electrică acreditați, la un preț de 0,223 lei/kWh.

Avantajele producției de energie solară sunt multiple, atât prin prisma impactului nepoluant asupra mediului înconjurător, cât și a economiilor la factura de energie electrică. Astfel, pe durata amortizării investiției inițiale, estimată la aproximativ 7 ani, economiile la factura de energie electrică sunt importante, iar la finalul acestei perioade  costurile cu producția de energie sunt eliminate, prosumatorul regăsindu-se chiar în situația de a încasa bani pentru excedentul de energie electrică produs și injectat în rețea. În plus, montarea de panouri fotovoltaice contribuie și la creșterea valorii de piață a imobilului unde ele au fost montate. Energia solară reprezintă o soluție foarte bună și pentru conectarea rapidă a imobilelor izolate.

Pentru a stimula dezvoltarea de sisteme fotovoltaice, în perioada următoare, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) va acorda facilități de finanțare beneficiarilor, în limita sumei de 20.000 lei și respectiv de 25.000 de lei în cazul locuințelor izolate. Cheltuielile eligibile pentru a beneficia de finanțare sunt achiziția de panouri, invertorul, materiale conexiuni, structura de montaj a sistemului și tabloul de curent electric, modul de comunicație și contorul inteligent.

Pentru a putea accesa finanțare de la AFM, solicitanții pot apela la serviciile unui instalator autorizat din județul de proveniență, iar comisia de analiză din cadrul instituției publică lista proiectelor aprobate. Solicitanții au la dispoziție 90 de zile pentru a obține autorizația de construire și pot implementa proiectul într-un termen de 8 luni.

Lansarea Ghidului Prosumatorului a fost realizată în cadrul unui eveniment public, vineri, 24 mai 2019, cu participarea a 100 de prosumatori, instalatori, furnizori de echipamente, distribuitori din energie și autorități. Demersul face parte din programul „energiaTa„,  un proiect educațional și de conștientizare lansat în urmă cu trei ani, cu obiectivul de a facilita crearea unei comunități de prosumatori în România. EnergiaTa numără în prezent peste 5.000 membri din toată țara.

“După 3 ani de eforturi cu energiaTa, de la 1 Ianuarie 2019, românii pot în sfârșit vinde energia solară în rețea, iar misiunea noastră inițială a fost îndeplinită. Scopul nostru acum este primul milion de prosumatori, iar pentru a accelera tranziția către o economie bazată pe energie curată, am elaborat Ghidul Prosumatorului care vine în ajutorul românilor explicându-le ce este energia solară, ce fac panourile solare, care este procedura pentru a deveni prosumator, la ce trebuie să fie atenți înainte de achiziționare, dar și după, în perioada de operare. Cei interesați îl găsesc pe site-ul energiaTa.org’’ a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa și Coordonator Ghid

“Un lucru este cert: modul în care producem și consumăm energia este într-o continuă schimbare. Tot mai mulți consumatori vor alege autonomia energetică şi astfel vor deveni, și ei, producători. ENGIE a integrat această direcție în strategia sa. Astfel, ne bucurăm să susținem demersurile de conștientizare a avantajelor multiple, economice și de mediu, pe care le oferă soluțiile verzi de producere a energiei.”  a declarat Eric Stab, Președinte Director General ENGIE Romania.

„Răspunsurile la criza privind securitatea energetică, schimbările climatice și inechitatea socială, vor veni de la revoluția tehnologică și revoluția digitală. […] Prosumerii sunt o necesitate în această tranziție către energie electrică din surse regenerabile”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii

„La momentul acesta, există […] circa 70 de prosumatori racordați cu tot atâtea contracte de vânzare-cumpărare”, a declarat Gabriela Munteanu – Șef Serviciu Reglementări Tehnice, ANRE.

„Pot spune că sunt circa 270 de instalatori la nivel național care pot implementa programul de panouri fotovoltaice. Luni o să prezentăm lista instalatorilor respinși, apoi va urma perioada de contestații. Mai urmează o procedură internă între AFM și Ministerul Dezvoltării nefinalizată. Săptămâna viitoare o vom avea, apoi vom putea contura și termenele pentru demararea programului, vom putea prezenta un calendar. La acest moment nu pot da termene exacte. Pot spune că în scurt timp”, a declarat astăzi Cornel Brezuică, președintele AFM.

Ghidul Prosumatorului îl poți descărca de pe site-ul energiaTa și site-ul Engie.

Înregistrarea evenimentului de lansare poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=KVYM59cdkMw&feature=

ENGIE Romania

Grupul ENGIE este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. ENGIE Romania este principala filială a Grupului în România şi deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, ENGIE Building Solutions, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii de activitate: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de circa 19.500 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.700 de angajaţi.

Pentru alte informații și detalii, persoana de contact este:

Mihai Toader-Pasti

Cofondator energiaTa mihai@energiaTa.org

0767007000

 

 

 

keyboard_arrow_up