Biomasa reprezintă totalitatea materiei organice degradabile și transformabile, care poate fi recuperată ca energie, sub formă de căldură, energie electrică, biogaz sau biocombustibil. Biomasa poate fi folosită pentru a alimenta centrale termice urbane, rețele de termoficare și răcire, centrale de cogenerare.

Pe termen lung, lemnul este singura biomasă solidă care poate fi transformată în energie, iar ENGIE, de-a lungul timpului, a desfășurat o serie de proiecte de cercetare-dezvoltare de pionierat pentru a îmbunătăți procesul de ardere și a face posibilă și utilizarea altor surse în afara lemnului. În acest scop, au fost testate mai multe materii organice, precum sâmbure și pulpă de măsline, uleiuri vegetale, zaț de cafea, nămol generat de stațiile de epurare, având rezultate foarte încurajatoare.

Avantajele biomasei:

  • emisii de carbon foarte reduse;
  • o sursă inepuizabilă de energie;
  • disponibilă în orice colț al lumii.

Metoda obișnuită de transformare a biomasei lemnoase în energie este prin arderea directă. Gazeificarea este o alternativă inovatoare ce presupune transformarea biomasei în combustibil. Primul pas este uscarea biomasei prin piroliză înainte de a fi redusă la stadiul de cărbune. Următorul pas este gazeificarea, pentru a produce un amestec gazos care conține în principal monoxid de carbon, hidrogen și metan. Combustibilul sintetic obținut este purificat și gata de utilizare.

keyboard_arrow_up