Echipa EFdeN, premiată la Solar Decathlon Europe

Echipa de tineri de la EFdeN reprezintă România la prestigioase competiții internaționale de case solare și tehnologii integrate. VATRA este cel mai nou prototip de locuință sustenabilă, susținut de ENGIE la Solar Decathlon Europe. VATRA înglobează cele mai noi soluții și tehnologii de eficiență energetică. Cu panouri fotovoltaice bifaciale, casa produce propria energie electrică verde, iar surplusul de energie este stocat în baterii reciclate de la mașini electrice.

Primul prototip de oraș sustenabil din România

Împreună cu EFdeN, am lansat Orașul Viitorului, un showcase de soluții verzi: locuințe pasive, soluții descentralizate de producere a energiei - panouri fotovoltaice, eoliene urbane –  și de mobilitate verde, precum și zone de recreere care contribuie la îmbunătățirea vieții urbane.

EFdeN 4C și EFdeN Signature, locuințe pasive dezvoltate de EFdeN

Prototipurile de casă inteligentă, EFdeN 4C și EFdeN Signature, premiate la Solar Decathlon, se regăsesc în Orașul Viitorului din București și sunt vizitate de mii de persoane.

Prototipul de casă pasivă EFdeN 4C a devenit prima locuință certificată complet Living Building Challenge (LBC) din Europa, LBC fiind cea mai riguroasă schemă de certificare sustenabilă la nivel mondial. Totodată, EFdeN 4C a devenit primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România.


Casa EFdeN Signature este prima casă certificată LEED Platinum din România. La fel ca EFdeN 4C, locuința își produce singură energia electrică, folosind un ansamblu de 32 panouri fotovoltaice și un sistem de stocare de 13kWh. În interiorul locuinței, parametrii precum nivelul de CO2 sau temperatura sunt măsurate și controlate permanent.

Tot ce trebuie să știi pentru a deveni prosumator

De asemenea, împreună cu EFdeN am lansat Ghidul prosumatorului, un demers de conștientizare și educare care a pus la dispoziția tuturor celor interesați informații utile despre cum pot deveni prosumator (producător și consumator de energie), odată cu schimbarea legislației în ianuarie 2019, prin care românii pot produce și injecta în rețea energia produsă de soare și captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice.

Ghidul poate fi descărcat gratuit de aici

keyboard_arrow_up