Inovăm împreună

Panourile organice – inovație încorporată

Clădiri cu noi perspective

La intersecția dintre energia verde și design arhitectural se află cea mai recentă inovație în domeniul sistemelor fotovoltaice: celulele PV organice (OPV) realizate din materiale sustenabile, organice, bazate pe carbon. Spre deosebire de modulele tradiționale, cele organice au o structură flexibilă și rezistentă la intemperii, fiind o soluție care poate fi adaptată la aproape orice suprafață.

Tehnologia OPV permite crearea de module semitransparente, fără culoare, ceea ce face integrarea lor într-o fațadă o abordare ideală pentru un design adecvat clădirii. La beneficiile instalării unui sistem OPV în clădire se mai pot adăuga: izolarea termică, protecția fonică și utilizarea smart a luminii naturale. În plus, ele nu aduc o sarcină suplimentară pe structura clădirii, dar creează valoare adăugată pentru imobil.

Majoritatea sistemelor PV din prezent sunt constituite din panouri opace, realizate din silicon, instalate pe acoperișuri, la sol sau pe fațade netransparente care împiedică vizibilitatea. Progresul adus de tehnologia OPV transformă complet felul în care un sistem fotovoltaic este integrat într-o clădire sau diferite zone urbane: modulele suportă diferite stări de transparență, sunt flexibile și pot fi tipărite în diferite forme.

Cu toate că au o eficiență mai mică decât modulele PV din generația anterioară, tehnologia avansează continuu, iar beneficiile pe care le aduc deschid calea către o utilizare în sinergie a funcțiilor sistemului energetic: costuri reduse de producție, posibilități de personalizare fără constrângeri și material flexibil aplicabil pe o multitudine de suprafețe.

O celulă solară organică este realizată dintr-un substrat, straturi de transport a fluxului energetic, electrozi și un strat activ responsabil pentru conversia radiației soarelui. Aceste straturi sunt produse printr-un procedeu denumit imprimare „roll-to-roll”, asemănător tipăririi ziarelor, procedeu care nu este la fel de sensibil la impurități ca tehnologiile clasice, accelerând astfel tranziția către o producție în masă. Echipamentele de producție sunt și ele foarte eficiente din punct de vedere al consumului energetic și asigură o producție scalabilă mai eficientă ca generațiile anterioare. Fiecare pas în producerea lor poate fi personalizat în funcție de nevoile și preferințele contractorului.

Deoarece principiul de funcționare este diferit, parametrii cheie sunt și ei diferiți: performanța mai bună într-o lumină mai scăzută și difuză, independență față de unghiul de amplasare și o eficiență ridicată la temperaturi mari. Arhitecții pot astfel implementa un sistem fotovoltaic fără compromisuri legate de design. Datorită multiplelor posibilități de personalizare și abilității de generare a energiei sub condiții de lumină difuză, soluția OPV poate fi chiar invizibilă cu efort minim prin fațade active.

keyboard_arrow_up