Piața de energie: schimbări legislative şi finanţarea independenţei energetice
În primele cinci luni ale anului curent, pe platforma Bursei Române de Mărfuri, datele tranzacțiilor arată că s-a înregistrat o diminuare a prețului pentru produsul cu livrare în ziua următoare la gazele naturale (PZU). În 2023, prețurile s-au situat într-un interval cuprins între 250 și 350 RON/MWh, în timp ce în 2024 au scăzut semnificativ, situându-se între 100 și 150 RON/MWh.
Piața de energie: Criza energetică – stimul pentru energia regenerabilă
Ȋn primele nouă luni ale anului 2023, piața de energie din România a avut parte de numeroase provocări, ca urmare a instabilității pieței în plan internațional, manifestată, în primul rând, la nivelul prețurilor. Deși, odată cu începutul anului 2023, prețurile au intrat pe un trend descendent care a dus la o ușoară stabilizare, costurile energiei rămân într-o zonă de volatilitate ridicată. Acest nivel scăzut de predictibilitate din piața de energie a transformat securitatea energetică într-o prioritate, atât la nivel european, cât și național.
Fonduri europene pentru modernizarea sectorului energiei și nu numai
Finalul de an vine cu vești bune pentru distribuitorii de energie din România. Aceștia pot accesa finanţări pentru extinderea şi modernizarea reţelei, prin Fondul pentru Modernizare, conform unui comunicat transmis de către ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Piața de energie, în continuare sub presiune
Piața de gaze naturale a continuat în trend ascendent, cu noi maxime PZU în august și septembrie, adică 848, respectiv 912 lei/MWh și cu cel mai mare preț tranzacționat până acum, și anume 1.208 lei/MWh, pe 26 august 2022.
Piaţa energiei în Q3-Q4 2021
Prețurile gazelor naturale au cunoscut noi niveluri record, pe fondul extremei volatilități și a lipsei de lichiditate, așa cum s-a putut observa la HUB-urile de gaz europene - peste115 euro/MWh pentru cotația TTF și 118 euro/MWh la cotația CEGH, la început de octombrie, pentru livrare în primul trimestru din 2022.